question

D S avatar image

Split Phase Quattro reading AC input voltage but showing 'Active AC Input Disabled'

Not able to charge batteries. Quattros don't seem to go into charge mode. Voltage readings are present on AC input but Cerbo shows 'Active AC INPUT DISABLED'.


Looking for someone who can help remotely? Willing to pay for system review and configuration help.


Setup:

240V Split phase - 2 Quattro's 24v/5k/120v - 100A Autotransformer

1200Ah Pylontech compatible batteries (3 400Ah in parallel)

220v / 60hz Shore power

10kw Generator



MultiPlus Quattro Inverter ChargerLithium Batterybattery chargingAutotransformersplit phase
2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

2 Answers
Thierry Cortassa (Victron Energy Staff) avatar image
Thierry Cortassa (Victron Energy Staff) answered ·

Hi

Did you select the good split phase set up (dualphase 120, 180 or 240 !)

If not, the system will detect the phase but can't synchronise to it !

2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Daniël Boekel (Victron Energy Staff) avatar image
Daniël Boekel (Victron Energy Staff) answered ·

Hi @D S

what you can try:

-measure AC voltage between phases: is it double of the two phases then it's a real split-phase connection. if lower it is probably two legs of a 3 phase connection and not 180 degrees.

-unselect 'switch as group' so the system will use a single phase input

2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.