question

drolfe avatar image

BMV-712 unknown tag kills VRM reporting

Hi all,

I've been trying to get something solved as a github issue but I'm not getting much progress so I"m coming to the greater community


Basically I have a MPPT 150-35, BMV-712 and a Raspberry Pie sending stats to VRM


But after months of no issues the BMV-712 stops reporting to VRM sometimes for hours, sometimes for days or weeks as below:


and




The only error I can see is in the ve-direct USB logs, an "Tag not found" error as below:


@400000005d50cf190828dc0c 251.526 WRN.VE.Frame: Invalid checksum: 60
@400000005d50cf301a53a59c 274.831 INF.VE.Text: Tag not found: I%�JR$�ʕ56=56
@400000005d50cf301a53c4dc 274.831 INF.VE.Text: CE=0
@400000005d50cf301a53ccac 274.831 INF.VE.Text: SOC=1000
@400000005d50cf301b39f68c 274.846 INF.VE.Text: TTG=-1
@400000005d50cf301b3a062c 274.846 INF.VE.Text: ALARM=OFF
@400000005d50cf301b3a11e4 274.846 INF.VE.Text: RELAY=OFF
@400000005d50cf301c339cb4 274.862 INF.VE.Text: AR=0
@400000005d50cf301c33a86c 274.862 INF.VE.Text: BMV=712 SMART
@400000005d50cf301c33b424 274.863 INF.VE.Text: FW=0401
@400000005d50cf301d2c50ac 274.879 WRN.VE.Frame: Invalid checksum: 41
@400000005d50cf6621c9ba14 328.956 INF.VE.Text: Tag not found: I%�JR$�ʕ0=0
@400000005d50cf6621cb96a4 328.956 INF.VE.Text: H3=-65331
@400000005d50cf6622af8a1c 328.971 INF.VE.Text: H4=4
@400000005d50cf6622b00b04 328.971 INF.VE.Text: H5=0
@400000005d50cf6622b016bc 328.971 INF.VE.Text: H6=-5508856
@400000005d50cf6623a9536c 328.988 INF.VE.Text: H7=5954
@400000005d50cf6623a9d06c 328.988 INF.VE.Text: H8=20478
@400000005d50cf6623a9d83c 328.988 INF.VE.Text: H9=0
@400000005d50cf6623aa4d6c 328.988 INF.VE.Text: H10=15
@400000005d50cf6624a33fe4 329.004 INF.VE.Text: H11=0
@400000005d50cf6624a3bce4 329.004 INF.VE.Text: H12=0
@400000005d50cf6624a3c89c 329.004 INF.VE.Text: H15=27
@400000005d50cf6624a439e4 329.004 INF.VE.Text: H16=21022
@400000005d50cf66259d18d4 329.020 INF.VE.Text: H17=6715
@400000005d50cf66259d9da4 329.020 INF.VE.Text: H18=12082
@400000005d50cf66259da95c 329.020 WRN.VE.Frame: Invalid checksum: 87


When I connect the USB ve-direct cable I see the normal things from dmesg


[ 972.941914] usb 1-1.2: new full-speed USB device number 7 using dwc_otg
[ 973.103615] usb 1-1.2: New USB device found, idVendor=0403, idProduct=6015
[ 973.103627] usb 1-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 973.103634] usb 1-1.2: Product: VE Direct cable
[ 973.103642] usb 1-1.2: Manufacturer: VictronEnergy BV
[ 973.103649] usb 1-1.2: SerialNumber: VE2NHXGJ
[ 973.112960] ftdi_sio 1-1.2:1.0: FTDI USB Serial Device converter detected
[ 973.113158] usb 1-1.2: Detected FT-X
[ 973.114362] usb 1-1.2: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0


I've also swapped the VE-direct cables between the always working MTTP VRM reporting and BMV-712 with issues and the MTTP always reports but the BMV is always hot and miss


Without knowing why one of the sent tags is invalid I"m having a hard time progressing this issue


I'm not sure from the PIE Venus image if I can capture the USB traffic via USBMON/TCPDUMP ?


Github issues below:


https://github.com/victronenergy/venus/issues/491

https://github.com/victronenergy/venus/issues/500


Any help would be great :-) Thanks Daniel

BMV Battery MonitorVRMVenus OSRaspberry Pi
bmv-drop1.jpg (87.8 KiB)
bmv-drop2.jpg (21.7 KiB)
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

0 Answers