question

vga avatar image
vga asked

Venus OS v2.70 - Wifi not working on raspberrypi

Testing Venus OS v2.70~15 on an Raspberry PI 3B+ and I'm not able to get the WiFi to work. Worked as expected on 2.66, but on 2.70 I just get the message "No Wi-Fi adapter connected" Any other experiencing this or have any tip to make wifi work?


vga

Venus OSRaspberry Piwifi
2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

7 Answers
rzaenger avatar image
rzaenger answered ·

Hi, try on shell

> connmanctl (enter)

> enable wifi (enter)

than check on display if WiFi coming up.


BR Roland

5 comments
2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

@rzaenger I will check that later today

ray


0 Likes 0 ·

@rzaenger
Perfect Wifi is working Again
Thanks for the Help

Ray

0 Likes 0 ·

With pleasure!


Roland

0 Likes 0 ·

Running the commands from shell did the trick. I now have WiFi again, Thanks @rzaenger :)

vga

0 Likes 0 ·
Thanks a million. Worked for me too. Raspberry PI 3 Model B. Venus 2.73. Connected through iOS Victron Connect App but showed no wifi networks


0 Likes 0 ·
Kevin Windrem avatar image
Kevin Windrem answered ·

I'm running v2.70~15 on a RPI 4 and the internal Wi-Fi works fine.

From ssh or other console connection, type ifconfig and see if there is a wlan0 entry. If not, something in the kernel isn't correct, maybe a missing device overlay????? Or maybe the internal Wi-Fi isn't working. Try booting to Raspberry PI OS to see if it works there.

1 comment
2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

When I run ifconfig, there is no wlan0 entry. Wi-Fi works correct with the 2.66 version of the Venus OS and with Raspberry Pi OS.


vga

0 Likes 0 ·
ray-mont avatar image
ray-mont answered ·

Same issue here

I thought my pi 3b+ was broken

rebooting will not solve this, tomorrow will test an older firmware

My RPI 3B V1.2 does not have this issue

ray

f9bd0bf4-f09a-45e3-bd67-a45774776c54.jpeg


1 comment
2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Forgot to mention that its the internal Wi-Fi. This one is revision 1.3 as well


vga

0 Likes 0 ·
ray-mont avatar image
ray-mont answered ·

@vga @mvader (Victron Energy)
just tested 2 Raspberry PI 3B+ no version number on both boards and

WiFi works OK on one

but on the other Raspberry PI 3B+ it does not work with 2.70~6 nor ~15

it can’t find the WiFi adaptor

going back to version 2.66 and WiFi is working again

for me this is not an issue as I normally do not use the WiFi “ons tuintje”

ray

2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

mvader (Victron Energy) avatar image
mvader (Victron Energy) answered ·

Hi @vga thank you for reporting this. It 1sounds like some driver issue. You could type dmesg (and post it here), perhaps that helps in fixing this.


For now, I'm hoping someone else here can lend a hand, we have our hands full with releasing v2.70 as is, without spending any consideration on the raspberrypis; and will look at that only later.

1 comment
2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Attached file with the dmesg output if anyone wants to look into it

dmesg.txt

vga

0 Likes 0 ·
dmesg.txt (19.1 KiB)
mvader (Victron Energy) avatar image
mvader (Victron Energy) answered ·

Hi all, could you try this again, with v2.70~19?


That version is available for field testing since this morning.


note that the best test is to flash a new image to the sdcard, and then insert that into the pi, and see if you can configure the wifi from the screen and/or remote console.

2 comments
2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Tomorrow morning I wil try it

ray

0 Likes 0 ·

@mvader (Victron Energy)

It works no issue Wifi adaptor
It was found from a clean install with 2.70~19
Ray

wifi.jpg

0 Likes 0 ·
wifi.jpg (22.8 KiB)
don-davici avatar image
don-davici answered ·

Hello,

I installed the newest 2.72. I had my system up and running with the 2.6 version. My dongle worked perfectly. With the new version the follwing message comes up in dmesg:

usb 1-1.2: new high-speed USB device number 7 using dwc_otg

[ 175.823447] usb 1-1.2: New USB device found, idVendor=2357, idProduct=010c, bcdDevice= 0.00

[ 175.831852] usb 1-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3

[ 175.839275] usb 1-1.2: Product: 802.11n NIC

[ 175.843580] usb 1-1.2: Manufacturer: Realtek

[ 175.847887] usb 1-1.2: SerialNumber: 00E04C0001

[ 175.854117] Chip Version Info: CHIP_8188E_Normal_Chip_TSMC_D_CUT_1T1R_RomVer(0)

[ 175.913522] r8188eu 1-1.2:1.0: Direct firmware load for rtlwifi/rtl8188eufw.bin failed with error -2

[ 175.922760] r8188eu 1-1.2:1.0: Firmware rtlwifi/rtl8188eufw.bin not available

[ 175.929907] MAC Address = 28:ee:52:17:50:88

[ 175.962361] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready

[ 176.163659] usb 1-1.2: USB disconnect, device number 7

[ 176.169797] R8188EU: indicate disassoc


Seems like the driver is not compiled anymore. Would be great if this dongle could work again. Any hints?


Best

2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.