question

Peter Groves avatar image

Battery 712 monitor showing slightly high voltage?

Have just installed a 712 battery monitor to 12v battery bank. Voltage seems to be showing a little high?

batterybattery system voltage
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

3 Answers
Peter Groves avatar image
Peter Groves answered ·

Hi yes you are correct I was still connected to the grid as soon as I disconnected from grid the voltage dropped to 12v

1 comment Share
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

In that case I think the shunt isn't wired correctly.
When a charger is running you should have see a positive current/power running into the battery. But in you screenshot above there are 0A and 0W.

Peter Groves avatar image
Peter Groves answered ·

Thank you, yes grid was connected. As soon as I disconnected voltage dropped to 12v.

Share
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Matthias Lange - DE avatar image
Matthias Lange - DE answered ·

What type of batteries do you have?

2 comments Share
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Hi Matthias

I have Victron 140ah AGM batteries

Is some kind of charger(from PV or grid) running or was running?