question

Koul Alim avatar image

Why aren't my Quattro 48/15000 switching when there is an AC source at the ACin 1 in input, in the 3-phase configuration?

I have 3 Quattro 48/15000 configured in a 3-phase system.

When ACin is connected, the system doesn't switch and stays in inverter mode. Through VEConfig 3 / CCGX, here are the parameters read.

img-20201119-wa0052.jpeg

img-20201119-wa0020.jpeg

img-20201119-wa0022.jpeg

img-20201119-wa0024.jpeg

Why is Current = 0 A?

In stand-alone mode, each unit switches properly.

ACin parameters

Frequency = 50 Hz

Voltage = 230 V

img-20201119-wa0026.jpeg

MultiPlus Quattro Inverter Charger3 phase
2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

3 Answers
Daniël Boekel (Victron Energy Staff) avatar image
Daniël Boekel (Victron Energy Staff) answered ·

Hi @Koul Alim

on your last photo (stand alone) I see 187V input voltage...I think there is something wrong with your grid input.

first check: a neutral disconnect somewhere, causing the phases to float...and potentially putting 400 VAC on one phase (and you don't want that..)

on phase rotation: with your firmware version you should get a message in the Multi-menu in the console, but also you can just try to swap two phases and see if that works.

2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Daniël Boekel (Victron Energy Staff) avatar image
Daniël Boekel (Victron Energy Staff) answered ·

Hi @Koul Alim

see the answer from Matthias.


also, what firmware are you running?

1 comment
2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Hi @Daniël Boekel. The current firmware running in the units is 2656476



Matthias Lange - DE avatar image
Matthias Lange - DE answered ·

Do you have a GX device?

Maybe you have a wrong phase rotation at the input?!

1 comment
2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Yes. there is a CCGX.

How can I make sure it is due to wrong phase rotation?