question

Derek Hewett avatar image

BMS has shut down the inverter due to low voltage - With generator connected nothing happens???

I have a Multiplus 5kW 24V connected to Victron LiFePO4 25.6/200Ah Smart batteries with a Victron VE. Bus Battery Management System. The Multiplus has the VE Bus BMS Assistant loaded. The AC detector has also been installed. The battery voltage went low and shut off the inverter and when the generator was started and 230V AC put to the inverter nothing happened. How do I get the system to start up when the generator is ON????

installationVE.Bus
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

3 Answers
Gndubi avatar image

@Derek Hewett did you find a solution to this? Please share. I seem to be running into a similar issue.

Share
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Matthias Lange avatar image

Did you test if the generator works with the multi before?

Maybe you have to adjust a few settings(AC input voltage range, accepted frequencies).

1 comment Share
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Hi - Generator works fine however the inverter had been shut down by the BMS with low voltage on the batteries. On starting the generator the inverter seemed to not know it was there!!!

Cardreader avatar image

Does any other electrical item work on generater ? If not maybe there is a manual switch to change over from 24v to 240 v . Just a thought .

Share
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.