question

kevgermany avatar image
kevgermany asked

easysolar 24/1600/40 low battery voltage alarm

Intermittently charger/inverter LEDs go from normal flashing amber (charge) to alternating amber/red(Alarm) at same frequency. Checked the manual, checked Victron toolkit, nothing to give reason.

System is running on grid. Grid voltage is fine, not dropping. Main AC load is a fan heater drawing about 970W on AC out 0 (passthrough only connection).

No alarms reported in VRM.

BVM 712 shows no issues, voltages match CCGX/VRM.

CCGX shows VE.Bus Error 0, VE.Bus Error 8/11 report is blank (should these be showing?).

When LEDs flashing alternately, CCGX shows Low battery voltage alarm, whether alarm disabled or not.

System is running on grid. Grid voltage is fine, not dropping. Main AC load is a fan heater drawing about 970W on AC out 0 (passthrough only connection).

Also an LED light and low wattage charger on the other AC outs.

Tested fan in unit, as expected not running, but does when needed (like disconnecting AC in). So not overheating.

Solar charge v low due to weather, but charging ok.

House battery 100% at 26.7V.

VE Bus state is storage, MPPT is bulk (configured like that to prioritise solar) and solar is giving about 1amp.

So why is this alarming?





EasySolar All-in-Onealarm
2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

1 Answer
kevgermany avatar image
kevgermany answered ·

Looks like I found it. The inverter low voltage level visible in VE.Config only was too high.

2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.