question

finsmar avatar image
finsmar asked

Gebruik Victron OPzV 2-1500 accu's: 1 accu defect, totale set niet meer bruikbaar?

Ik maak gebruik van een 24 Volt OPzV Gel accuset, deze bestaat uit 12 stuks 2-1500 OPzV Long Life gel accu's. Er is 1 accu defect (spanning nog wel "goed" maar waarschijnlijk intern defect). Nu heb ik contact gehad met een Victron dealer en deze heeft aangegeven dat het sterk af te raden is om de defecte accu te vervangen i.v.m. de invloed op de overige accu's (afgenomen capaciteit).

Het kan toch niet zo zijn dat de set van ruim 15.000 Euro niet meer bruikbaar is vanwege 1 defecte accu? Heb er nu een 12 volt opstelling van gemaakt maar ik wil in principe weer terug naar het 24 Volt systeem. Groet, Fins


battery
2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

2 Answers
Michelle Konzack avatar image
Michelle Konzack answered ·

How old are the cells?


I have 4 sets of 12 cells SOPzS 735Ah and from one set was a cell after 3 years broken and could be easyly replaced without any interference.


Note: My Off-the-Grid system can run 120 hours Autonomous without Solar or Wind Energy, hence I use a C120 (with DOD 70% in the Winter) and even after 5 years of use, the Batteries are like new.

2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Johannes Boonstra (Victron Energy Staff) avatar image
Johannes Boonstra (Victron Energy Staff) answered ·

Hallo, Of er wel/niet een nieuwe cel in kan hangt af van de anderen. Een accu "slijt" tengevolge van leeftijd en gebruik. Wat er gebeurd is dat de inwendige weerstand hoger wordt naarmate de slijtage meer effect gaat hebben. Hierdoor zal er tijdens laden niet meer een mooie verdeling qua spanning zijn ten opzichte van elkaar. Dus over/onderlading cellen. In principe is het dus dat alle cellen even oud/ gelijk gebruik moeten hebben om een accubank te vormen. Is de bank niet erg oud (lees < 2-3 jaar) en heeft deze niet al te veel cycli gedaan (lees < 500) is het wel de moeite waard om te proberen er een nieuwe cel bij te zetten.

Maar! geen garantie dat dit werkt.


PS dat 1 cel defect is zou er ook op kunnen wijzen dat andere cellen "bijna" aan het eind zijn. Dus dat goed controleren voor dat er investeringen gedaan worden

2 |3000

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Related Resources

Additional resources still need to be added for this topic