This question was closed by magicmike for the following reason: The question is answered, right answer was accepted

question

magicmike avatar image

ALWAYS USE FUSES ON YOUR SYSTEM >> ALWAYS<< BURNED MPPTS.

EDIT:


Sorry for long delay.

The MPPT's due bad / wrong connections went on fire.

First of all one of MPPT's were over loaded and once one of MPPT's goes on fire then 2nd got power of all panels ( !! 15 PANELS OF 250W !! )

Person who connected all panels and system did not put fuses and all on system as well.

PANELS WERE CONNECTED PARALEL + SERIES / MIXED SERIES.

System was just ticking bomb!

It was my plan to 'fix' connections across current system and make new lines but i got new wires and fuses two days after MPPT's broke. (i was waiting for supply few weeks)

img-20210923-231535.jpg


Inverter is fine.

MPPT'S WERE OVER LOADED FOR OVER 2 YEARS.


Now i have made 5 new strings, 3 panels per string, Ordered 3 MPPT's 150/35 to get it sorted as should be.
Huge thanks to

EcoSolar (Also Repair Centre) from POLAND for quick response and getting me sorted with CORRECT HARDWARE.




EasySolar All-in-One
17 comments
2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

If your battery is fully charged (float state) and there is no load, MPPT will not charge the battery and you will not see any production from PV.
all lights on my mppt are gone.

no bulk, absorbtion and float.

ehhh


Did you try to connect to this MPPT 250/70 over Bluetooth?

No there is no bluetooth,

its 150/35 (x2) (old)

Ive tried to change SoC settings,

3 lights were on and all disapear. I've new software updated and preconfigured, charger is enabled.

Fuses are ok, voltage on batteries are fine.



There is two mppts. One per side.

Im worried that mppts are fired some how, but i only changed SoC settings...

img-20210923-203346.jpg


Do you have VRM set-up?

i dont, i dont have lan connection only wifi,


screenshot-2021-09-23-205524.jpg

screenshot-2021-09-23-205616.jpg


Do you have a way to see the status of your system, other than those LEDs?

Im at front of it right now, if that woul be any help :S

I asked, whether you can see the status of your system, OTHER THAN by looking at the LEDs.

Can you see what the remote console tells about components of your system.

Something like this:

screen-shot-2021-09-23-at-102115-pm.png

screen-shot-2021-09-23-at-102149-pm.png

screen-shot-2021-09-23-at-102527-pm.png

screen-shot-2021-09-23-at-102551-pm.png

screen-shot-2021-09-23-at-102700-pm.png


Looks like i dont,

i have only bmv and mk3 to usb on old system


Why you did not connect the Cerbo yet?

When you connect it, you will get all the info you need to troubleshoot this problem.


Show more comments
1 Answer
Matthias Lange - DE avatar image
Matthias Lange - DE answered ·

Can you make some pictures of the whole system?
Can you measure the battery voltage at the battery terminals and the PV voltage at the PV terminals of the MPPTs?

1 comment
2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Hi,

Sorry for long delay.

The MPPT's due bad / wrong connections went on fire.

First of all one of MPPT's were over loaded and once one of MPPT's goes on fire then 2nd got power of all panels ( !! 15 PANELS OF 250W !! )

Person who connected all panels and system did not put fuses and all on system as well.

PANELS WERE CONNECTED PARALEL + SERIES / MIXED SERIES.

System was just ticking bomb!

It was my plan to 'fix' connections across current system and make new lines but i got new wires and fuses two days after MPPT's broke. (i was waiting for supply few weeks)

img-20210923-231535.jpg


Inverter is fine.

I have ordered 3 New MPPT's and got wiring sorted last week.