question

HenriqueM avatar image

MPPT 75/10 - Incorrect load current readings

Hi. I have an MPPT 75/10, powering a load with a very small current, around 0.5A and everything is working as expected, except the measurements of load current I'm getting.

While measuring current with a multimeter I get constant readings around 450mA, with VictronConnect most of the time the readings displayed on UI are 0A and very occasionally I get 0.1A or 0.4A.

I captured the readings through serial port with a 2s interval and as you can see, in here - (Change the file termination to .csv) the great majority of the readings are 0. Does anyone experienced this type of phenomenon with low currents ?Am I doing something wrong ?

Thank you in advance

MPPT - Solar Charge Controller
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

2 Answers
HenriqueM avatar image
HenriqueM answered ·

Thank you for your help M.Lange. After some more experiments I understood why this was happening. Apparently, if the PV is not supplying at least 0.5A, the readings from current are always 0. With a steady suply of at least 0.5A, I have steady readings.

Which doesn't make sense to me, I mean, this basicly means that during the night without solar energy I get no readings of current whatsoever.

Can someone confirm this behavior ?


Best Regards,

Henrique



Share
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

Matthias Lange - DE avatar image
Matthias Lange - DE answered ·

I would say the MPPT is not made to make exact measurements of such small currents.

Share
10 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.