question

David avatar image

Frequency ramp winds Fronius off even though lead batt is at 60% SoC 53v

Site is off-grid, 5kVa Multi, 5.0 Fronius, 700Ah lead bank, MPPT 250/100, CCGX on VRM and running for 3 months. Battery SoC only gets to 100% every 5 or so days and in between max SoC gradually drops down over a succession of days but the Fronius is mostly off due to frequency ramping during most of the sunny part of the day. Solar charging is only from the MPPT which appears to be working nicely but SoC plateaus most of the day. Gen has been run in the last 48hrs for an hr or so. We've turned DVCC on today but Fronius is still ramped off. We've checked that the Abs V is slightly higher on the MPPT than on the Multi as we've heard this can impact some Easysolars. PV Support assistant is up and operational. Any thoughts?

Fronius
2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

2 Answers
Guy Stewart (Victron Community Manager) avatar image
Guy Stewart (Victron Community Manager) answered ·

My first thought is to confirm the Fronius firmware, multi firmware and veconfig assistants are all up to date.

2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.

mvader (Victron Energy) avatar image
mvader (Victron Energy) answered ·

Hi, have you already checked the FAQ here?

https://www.victronenergy.com/live/assistants:pv-inverter-support

2 |3000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 8 attachments (including images) can be used with a maximum of 190.8 MiB each and 286.6 MiB total.